Ellen Swennen

Psychotherapeut

Praten over oplossingen creëert mogelijkheden

Oplossingsgerichte therapie is erop gericht om samen je vraag om hulp duidelijk te formuleren: “Wat zou je graag anders zien?” en op zoek te gaan naar praktische handvatten die jou de mogelijkheid geven die veranderingen in je leven door te voeren.

Wat doe je nu al dat werkt? Wie in je omgeving kan je helpen? Wat zijn je sterktes? Van al deze mooie dingen gaan we meer doen. Wat niet werkt, in je leven maar ook in de therapiesessies, laten we achterwege. We gaan op zoek naar datgene wat er nodig is om de therapeut overbodig te maken. Welke stappen kunnen we zetten zodat therapie niet meer nodig is omdat je voldoende controle en kracht ervaart om de uitdagingen in je leven het hoofd te bieden?

Als oplossingsgericht psychotherapeut gaat Ellen samen met cliënten op zoek naar manieren om verandering teweeg te brengen. Het klinkt zo voor de hand liggend: je gaat in therapie om oplossingen te vinden voor je probleem. Toch is het zo dat in veel therapeutische aanpakken er voornamelijk aandacht is voor de problemen die je hebt en er beperkte aandacht is om te praten over oplossingen. Denk maar aan de typische vragen zoals “Hoe lang voel je je al slecht?” of “Wanneer voel je je dan neerslachtig?”. Deze vragen helpen zeker om het probleem te begrijpen. Alleen... het is niet omdat je goed weet wat het probleem is dat je daarom ook een idee hebt over hoe je je probleem moet oplossen.

Voor meer info over oplossingsgerichte therapie kan je terecht op: www.vvdo.be/ of www.nji.nl/sites/default/files/2021-06/Oplossingsgerichte-therapie-wat-werkt.pdf

Ellen Swennen

Over Ellen

Geboren en getogen in Hasselt kwam Ellen via enkele omzwervingen, waarvan de voornaamste haar studies aan de UGent, terecht in het mooie Oost-Vlaanderen. Samen met haar man heeft ze drie schatjes van kinderen. Lezen, reizen en haar gezin geven haar extra energie.

In haar therapiesessies begeleidt Ellen kinderen, jongeren en volwassenen. Ze begeleidt mensen individueel, met hun partner of met hun gezin. Samen identificeren jullie de voornaamste obstakels op het pad en gaan we op zoek naar concrete handvatten om de nodige veranderingen teweeg te brengen. Dit kan door gesprektherapie, maar waar nodig kan dit ook knutselend, spelend, bewegend, mediterend, brainstormend of op elke andere manier die jou (of jullie) op dat moment verder helpt. Samen verschuiven jullie de focus van de moeilijkheden uit het verleden en het heden en richting onze aandacht op de toekomst en alle sterktes die je in je leven bezit om je doelen te bereiken.

Relevante ervaring en opleidingen

  • Postgraduaat Psychotherapie: Oplossingsgerichte Cognitieve Systeemtherapie (i.o.) – Korzybski Instituut ism Howest – 2023
  • Solution Focused Counsellor – Korzybski Instituut ism Howest - 2021
  • Master in de Bedrijfspsychologie en HRM – Universiteit Gent – 2015

Praktisch

Voor wie?

  • Kinderen
  • Jongeren
  • Jongvolwassenen (-30 jarigen)
  • Ouders
  • Gezinnen

Wanneer?

Vrijdagvoormiddag en vrijdagnamiddag.

Duurtijd van de afspraken is een uur.

Extra info

Bij een vermoeden dat er medische oorzaken zijn die uitgespit moeten worden of dat er andere dingen spelen waar je best een gespecialiseerde hulpverlener voor raadpleegt dan zullen we dit samen bespreken en help we je graag verder met het vinden van de juiste hulpverlener.

Tarieven

1u begeleiding: €65,00

Contact

ellen@eigen-wijs.be
0474878918

Maak een afspraak