Jullie verhalen

Elke vraag rond ouderschap is welkom bij Eigenwijs. Dank aan iedereen van wie ik het verhaal hier mag delen. Misschien herken je een stukje van jouw vraag in een van deze verhalen.

Ouders

OUDERS
Al die tegenstrijdige adviezen

Zes maanden geleden werd ons eerste kindje geboren. Al tijdens de zwangerschap en ook sinds de geboorte kregen we van vrienden, familie en kennissen allerlei advies en tips, goed bedoeld en heel verwarrend. De een zegt dit, de ander dat. We willen graag ondersteuning om voor onszelf duidelijk te krijgen wat de rol van ouder voor ons betekent en hoe we met al die verschillende adviezen om kunnen gaan.

OUDERS
Hoe geraken wij uit die negatieve spiraal?

Wij hebben het gevoel dat we weinig anders doen dan zagen en ons kwaad maken op onze kinderen. Elke dag zijn er meerdere momenten dat het fout loopt, en elke dag overheerst ’s avonds het gevoel: dit willen we niet meer. We willen uit die negatieve spiraal weg en weer positiever met onze kinderen omgaan. Maar hoe begin je daaraan? Om daar vat op te krijgen komen we naar Eigenwijs. Tijdens de online proefsessie voelen we meteen: we zijn aan het juiste adres.

Card image cap

OUDERS
Mijn pubers vragen een andere aanpak

Ik ben zelf heel streng opgevoed en wou dit, eens ik zelf ouder was, absoluut vermijden. Toen mijn kinderen nog jong waren, kreeg ik daar vaak reacties op van vrienden en familie, maar ik vond toch dat het mij goed lukte op mijn manier. Nu mijn kinderen tieners zijn en beginnen te puberen, ben ik daar minder zeker van. Mijn vraag is hoe ik met dezelfde basiswaarden mijn aanpak kan aanpassen aan deze nieuwe levensfase van mijn kinderen.

OUDERS
Hoe kan ik mama zijn in de week dat ik de kinderen niet heb?

Ik ben gescheiden en heb mijn kinderen één week op de twee bij mij. De week dat ze niet bij mij zijn, heb ik het gevoel dat ik de tijd doorbreng met wachten op hun komst. Ik wil hier iets mee doen. Op welke manier kan ik me toch de ouder van mijn kinderen voelen op het moment dat ze niet bij mij zijn?

Card image cap

OUDERS
Bij de een is het zus, bij de ander zo

Mijn ex-partner en ik verschilden op vele vlakken, ook in onze visie op opvoeding. Nu we uit elkaar zijn is dat extra duidelijk geworden. Is dat wel goed voor onze kinderen of moeten we daar iets aan doen?

Plusouders

PLUSOUDERS
Kinderen en pluskinderen

Ik ben de papa in een nieuw samengesteld gezin en vind het heel moeilijk om een goede manier te vinden om met mijn eigen kinderen en met mijn pluskinderen om te gaan in de dagelijkse gezinssituaties. Ik wil hier samen met mijn partner een lijn in vinden.

Card image cap

PLUSOUDERS
Hoe puzzelen we de twee gezinnen tot één?

Onze twee gezinnen vormen sinds kort één nieuw gezin. Het blijkt best moeilijk om in praktijk de routines en regels van de twee gezinnen te versmelten. Onze kinderen raken het noorden kwijt: wat mag er nu en wat niet? Zo ontstaan regelmatig discussies, zowel met de kinderen als tussen ons onderling. Hoe krijgen we deze puzzel voor elkaar?

PLUSOUDERS
Het verschil tussen de weken zonder en met kinderen maakt mij onrustig

Het lijken wel twee werelden waartussen we elke week moeten switchen. In aanloop naar de ‘wissel’ van de kinderen voel ik de stress de dag voordien al oplopen. En na die hectische week waarin alle kinderen, die van mezelf en die van mijn partner, bij ons zijn, moet ik twee dagen bekomen. Dit maakt mij onrustig en ik voel dat dit een negatief effect heeft op mezelf, op mijn partner, op de kinderen en op de manier waarop ik mama ben. Ik wil een rustigere mama kunnen zijn in die drukke week.

Grootouders

GROOTOUDERS
Niet akkoord met hoe mijn zoon zijn kinderen opvoedt

Ik ben als grootouder dicht betrokken bij het grootbrengen van mijn kleinkinderen. Diep in mezelf ga ik vaak niet akkoord met de manier waarop mijn zoon en zijn partner hun kinderen opvoeden. Dit geeft een zekere spanning tussen ons, zonder dat dit echt wordt uitgesproken. Ik wil onderzoeken hoe we elkaar kunnen vinden in een meer gemeenschappelijke manier van opvoeden.

Card image cap

GROOTOUDERS
Uitgeput na een namiddag met mijn kleinkinderen

Grootouder zijn is voor mij vooral heel lastig. Toen mijn eigen kinderen klein waren, liep ik over van energie en deed ik vaak uitstapjes met hen. Met mijn kleinkinderen zie ik dat helemaal niet zitten. Wanneer ze een namiddag bij ons geweest zijn, ben ik pompaf. Toch wil ik dat ze graag bij ons blijven komen. Hoe kunnen we daarvoor zorgen?

GROOTOUDERS
Ik pieker over de adoptie

Mijn zoon en zijn vriend willen graag een kindje. De adoptieprocedure waar ze door moeten is geen lachertje. Ik sta aan de zijlijn en supporter zo goed ik kan. Tegelijk maak ik me erg veel zorgen en die wil ik graag kwijt aan een luisterend oor. Misschien krijg ik inspiratie om mijn gepieker om te zetten in iets positiefs?

Wensouders

WENSOUDERS
Het lukt ons niet om kinderen te krijgen

Als er nog één iemand zegt: ‘je moet het loslaten, dan raak je vanzelf zwanger’, dan ga ik beginnen roepen. Wij willen graag kinderen krijgen en tot nu toe lukt dat niet. Alle advies, hoe goedbedoeld ook, doet mijn stekels rechtkomen. Hoe kan ik dit gespreksonderwerp met vrienden en familie bespreekbaar maken op een manier die voor mij wél goed aanvoelt?

Card image cap

WENSOUDERS
Mijn kinderwens, een droom?

Ik ben single en heb een kinderwens. Op dit moment is dat nog een droom en ik wil die droom concreet maken. Graag wil ik de tijd nemen om met een coach alles op een rijtje te zetten en er dan helemaal voor te kunnen gaan.

WENSOUDERS
Die slopende adoptieprocedure

Al meer dan 5 jaar staan wij op de wachtlijst voor adoptie. Het wachten, wachten en nog eens wachten vreet aan ons en aan onze relatie. De onzekerheid is om gek van te worden. Soms lijkt het alsof ons hele leven om die adoptieprocedure draait. Ons ouderschap geeft ons stress, nog voordat we een kindje hebben. We zoeken een manier om die stress zoveel mogelijk te verminderen.

WENSOUDERS
Onze kinderwens zorgt voor onderlinge discussie

Mijn vriendin en ik zitten, wat onze kinderwens betreft, in een andere versnelling. Voor haar lijkt moeder worden de hoofdfocus, voor mij ligt dat anders. Het onderwerp is bespreekbaar tussen ons, maar loopt vaak uit op frustratie of een discussie. We willen dit graag op een neutrale manier kunnen bespreken onder begeleiding van een coach.