Over ouderschap

Niemand wordt opgeleid tot ouder

Er bestaat geen opleiding in ouderschap. Je kan niet studeren voor het diploma ouder, plusouder, grootouder of wensouder.

Er is wel veel lectuur te vinden over ouderschap, je krijgt vaak (gevraagd of ongevraagd) advies, er zijn veel manieren om je ouderschap vorm te geven. Je hebt misschien een idee hoe je het zou willen (of net nìet zou willen), inspiratie uit een boek, goede voorbeelden in je familie of vriendenkring… En toch blijf je soms vastlopen in de dagelijkse realiteit van het ouderschap.

Ouderschap is een bij uitstek persoonlijk en gevoelig thema

Vandaar dat het een goede beslissing is om de uitdagingen die ermee gepaard gaan te bespreken met iemand die je situatie professioneel en zonder oordeel bekijkt. Een coach helpt jou om in de veelheid aan mogelijkheden jouw eigen weg te kiezen en je eigen ouderschap vorm te geven.

Ouderschap is zoveel meer dan opvoeding

Er is het deel van ouderschap dat binnenin jezelf zit: de rol die je opneemt en wat dat met je doet. Welke plaats krijgt ouderschap in jouw leven? Wat houdt jouw rol als ouder in en hoe geef je die rol vorm? Hoe neem je die rol op in je gezin? Je ouderschap heeft ook impact op de andere domeinen van je leven: je zeflbeeld, je relatie met je eigen ouders, je relatie met je partner, je werk, je nachtrust, je sociale leven, je vrienden, je vrijetijdsbesteding… Aan de andere kant is er, wanneer er een kind in je gezin is, het ouderschap dat je dagelijks in de praktijk uitoefent, met alle mooie momenten en alle stevige uitdagingen die erbij komen kijken. Geen wonder dat dit thema heel wat in beweging brengt.

Goed nieuws!

De uitdagingen in ouderschap hoef je niet alleen aan te gaan. Een coach kan je ouderschap vleugels geven. Bij Eigenwijs ben je daarvoor aan het juiste adres. Bekijk hier wat Eigenwijs jou kan bieden.