Wat doet een coach?

Een coach versterkt je in je ouderschap. Niemand wordt opgeleid tot ouder, en hetzelfde geldt voor wensouders, plusouders en grootouders. Je hebt misschien een idee hoe je het zou willen (of net niet zou willen), inspiratie uit een boek, goede voorbeelden in je familie of vriendenkring… Een coach helpt je om jouw eigen versie van ouderschap te ontwikkelen.

Bij Eigenwijs krijg je coaching op basis van het oplossingsgericht coachen. Dat betekent dat we kijken naar waar je op dit moment staat, waar je graag heen wil en hoe je in die richting kan gaan. We kijken naar waar je nu staat én we kijken vooruit. Ook wanneer je geen specifieke vraag of situatie hebt als start, kan coaching nuttig en waardevol zijn. We gaan op zoek naar je sterktes en ontdekken manieren waarop je die kan benutten in je ouderschap.

Coaching is geen mentorschap

Bij Eigenwijs krijg je geen les, geen vast stappenplan, geen kant-en-klare instructie. Indien je dat wenst, verwijzen we je hiervoor graag door.

Coaching is geen therapie

Soms komen bij coaching onderliggende problemen of trauma’s naar boven. Wanneer we merken dat voor jou therapie een interessanter alternatief is, dan verwijzen we je graag door naar een therapeut.


Ik ben ouder

 • Wat doet ouderschap met jou? Welke plaats kan ouderschap innemen in jouw leven?
 • De realiteit van ouderschap: enkele voorbeelden
  • Wij hebben pas een baby gekregen. Tijdens de zwangerschap en ook na de geboorte kregen we van vrienden, familie en kennissen allerlei advies en tips, goed bedoeld en ook vaak verwarrend. De een zegt dit, de ander dat. We willen graag ondersteuning om voor onszelf duidelijk te krijgen wat de rol van ouder voor ons betekent en hoe we met al die verschillende adviezen om kunnen gaan.
  • Ik ben zelf heel streng opgevoed en wou dit, eens ik zelf ouder was, absoluut vermijden. Toen mijn kinderen nog jong waren, kreeg ik daar vaak reacties op van vrienden en familie, maar ik vond toch dat het mij goed lukte op mijn manier. Nu mijn kinderen tieners zijn en beginnen te puberen, ben ik daar minder zeker van. Mijn vraag is hoe ik met dezelfde basiswaarden mijn aanpak kan aanpassen aan deze nieuwe levensfase van mijn kinderen.
  • Ik ben gescheiden en heb mijn kinderen één week op de twee bij mij. De week dat ze niet bij mij zijn, heb ik het gevoel dat ik de tijd doorbreng met wachten op hun komst. Ik wil hier iets mee doen. Op welke manier kan ik me toch de ouder van mijn kinderen voelen op het moment dat ze niet bij mij zijn?

Ik ben plusouder

 • Wat betekent plusouder zijn voor jou? Hoe kan je dit omzetten in de praktijk van jouw gezin?
 • De realiteit van ouderschap: enkele voorbeelden
  • Ik ben de papa in een nieuw samengesteld gezin en vind het heel moeilijk om een goede manier te vinden om met mijn eigen kinderen en met mijn pluskinderen om te gaan in de dagelijkse gezinssituaties. Ik wil hier samen met mijn partner een lijn in vinden.
  • Onze twee gezinnen vormen sinds kort één nieuw gezin. Het blijkt best moeilijk om in praktijk de routines en regels van de twee gezinnen te versmelten. Onze kinderen raken het noorden kwijt: wat mag er nu en wat niet? Zo ontstaan regelmatig discussies, zowel met de kinderen als tussen ons onderling. Hoe krijgen we deze puzzel voor elkaar?
  • Mijn ex-partner en ik verschilden op vele vlakken, ook in onze visie op opvoeding. Nu we uit elkaar zijn is dat extra duidelijk geworden. Is dat wel goed voor onze kinderen of moeten we daar iets aan doen?

Ik ben grootouder

 • Hoe krijgt jouw rol als grootouder vorm? Op welke manier past grootouder zijn in jouw leven?
 • De realiteit van grootouderschap: enkele voorbeelden
  • Ik ben als grootouder dicht betrokken bij het grootbrengen van mijn kleinkinderen. Diep in mezelf ga ik vaak niet akkoord met de manier waarop mijn zoon en zijn partner hun kinderen opvoeden. Dit geeft een zekere spanning tussen ons, zonder dat dit echt wordt uitgesproken. Ik wil onderzoeken hoe we elkaar kunnen vinden in een meer gemeenschappelijke manier van opvoeden.
  • Grootouder zijn is voor mij vooral heel lastig. Toen mijn eigen kinderen klein waren, liep ik over van energie en deed ik vaak uitstapjes met hen. Met mijn kleinkinderen zie ik dat helemaal niet zitten. Wanneer ze een namiddag bij ons geweest zijn, ben ik pompaf. Toch wil ik dat ze graag bij ons blijven komen. Hoe kunnen we daarvoor zorgen?
  • Mijn zoon en zijn vriend willen graag een kindje. De adoptieprocedure waar ze door moeten is geen lachertje. Ik sta aan de zijlijn en supporter zo goed ik kan. Tegelijk maak ik me erg veel zorgen en die wil ik graag kwijt aan een luisterend oor. Misschien krijg ik inspiratie om mijn gepieker om te zetten in iets positiefs?

Ik ben wensouder

 • Wat betekent wensouder zijn voor jou? Welke plaats kan dit innemen in je leven?
 • De realiteit van wensouderschap: enkele voorbeelden
  • Als er nog één iemand zegt: ‘je moet het loslaten, dan raak je vanzelf zwanger’, dan ga ik beginnen roepen. Wij willen graag kinderen krijgen en tot nu toe lukt dat niet. Alle advies, hoe goedbedoeld ook, doet mijn stekels rechtkomen. Hoe kan ik dit gespreksonderwerp met vrienden en familie bespreekbaar maken op een manier die voor mij wél goed aanvoelt?
  • Ik ben single en heb een kinderwens. Op dit moment is dat nog een droom en ik wil die droom concreet maken. Graag wil ik de tijd nemen om met een coach alles op een rijtje te zetten en er dan helemaal voor te kunnen gaan.
  • Mijn vriendin en ik zitten, wat onze kinderwens betreft, in een andere versnelling. Voor haar lijkt moeder worden de hoofdfocus, voor mij ligt dat anders. Het onderwerp is bespreekbaar tussen ons, maar loopt vaak uit op frustratie of een discussie. We willen dit graag op een neutralere manier kunnen bespreken onder begeleiding van een coach.

Een kennismakingsgesprek

In een kennismakingsgesprek bekijken we met welke vraag je naar Eigenwijs komt. We bespreken hoe je coachtraject er uit kan zien. Op het einde van het gesprek beslis je of je een traject bij Eigenwijs wil opstarten.

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek